Sme jediným vlastníkom vinohradov vo Valickej doline a snažíme sa o integrovanú produkciu hrozna.
Rizling Rýnský
(Rheinriesling, Petit Riesling, Rajnai rizling)
Jeho pôvod je doteraz neobjasnený, je však isté že sa do sveta rozšíril z Nemecka. Je to jedna z najkvalitnejších odrôd zo severných vinohradníckych oblastí. Má pravidelný výnos okolo 10 t / ha. Dosahuje cukornatosť 15 – 19 NM° vo výnimočných rokoch aj viac. Víno z tejto odrody ma vždy dostatok kyseliny vo vôni pripomína lipové kvety a po dlhom naležaní vo fľaši prechádza do nenapodobiteľného petrolejového buketu.
Rizling Vlašský
(Welschriesling, Rieslling italico, Olaszriszling)
Jeho pôvod je doteraz neobjasnený, pestuje sa v celej juhovýchodnej Európe. Bežne dosahuje výnosov 10 – 15 t/ha. Jeho víno sa vyznačuje vyšším obsahom kyselín a príjemným bylinkovým arómatom. Nachádza uplatnenie vo všetkých vinohradníckych rajónoch Slovenska. V priaznivých ročníkoch dáva táto odroda príjemné, plné a jemné vína. V bukete sú badateľné tiež jemné závoje lipového kvetu či žihľavy. Je vhodný do zmesí na výrobu sektov.
Burgundské biele
(Pinot blanc, Weiser Burgunder, Fehér Burgundi)
Pôvodne Francúzka odroda, ktorá sa pestuje v Alsasku už od 14 stor.. Výnosy sa pohybujú od 7.5 – 12 t/ha ale sú veľmi kolísavé. Vína sú plné extraktívne v slabších rokoch menej harmonické, neutrálnej chuti. Pri správnej voľbe klonu môžu byť vína veľmi harmonické.
Muškát žltý
(Muscat blanc, Sárga Muskotaly)
Skupina „muškátov“ patrí k najstarším odrodám revy vinné. Pravlasťou je pravdepodobne Sýria a Egypt. Pre dosiahnutie vyšších cukrov a výrazného muškátového buketu sa musíme uspokojiť s výnosom 5 t/ha. Víno, okrem toho že sa používa pre výrobu tokajských vín je používané najčastejšie do zmesí. Víno má typickú muškátová vôňu.
Pálava
Pomerne mlada Moravská odroda (z roku 1953)vznikla krížením Tramínu červeného a Mulleru Thurgau. Priemerný výnos 9 t/ha. Víno je harmonické a plné s arómou pripomínajúcou Tramín červený ale s jemnejšou chuťou. Je vhodné do zmesi s neutrálnejším odrodám ktorým dodáva buketnosť. Veľmi perspektívna odroda.
História
vína
vo Valickej doline
Podľa ústneho podania ľudí, ktorí už sami neboli výrobcovia, ale skôr z rozprávania starších počuli, že v druhej pol. 19.stor. sa vo Valickej doline vyrábalo hlavne biele víno a to z odrôd ako napr.:
Kecskecsöcsű (Kecskeszemű) asi odroda Razaki (Afuz Ali) alebo Kozie cecky, Kossut Lajos (Kossut szőlő) – Košútovo hrozno, Lipovina, Körteállas, Pataki, Jánycsecsű a jediná červená odroda nazývaná Bógár. Po pustošení fyloxéry boli grófom Beélikom vysadené odrody Vlašský Ryzling, Ezerjó, Csaszla, Furmint, Genovai zamatos, Gohért. V malej miere sa v vyskytovali aj samorodáky ako Ottelo, ktoré sa hlavne sušili, ale tiež sa z nich pripravalo víno na predaj pre služobníctvo, ktoré si nakupovalo hlavne okolo Vianoc. Spracovanie a skladovanie vína prebiehalo v malých pivniciach ktoré boli vyhĺbené priamo vo vinohradoch. Do svahu sa hĺbili pivnice o veľkosti 15 – 24 m2 a hĺbke 2 – 2,5 m steny boli spevnené dubovými trámami. Strop bol prikrytí s nahrubo opracovaním drevom a zasypaný zeminou. Hrozno sa zbieralo do putní odkiaľ sa plnilo do „šliapacieho vaku“ ktorý bol v drevenej kadi. Zakrútený otvor vaku držal v rukách vždy gazda (a on prípadne iný dospelý muž s rodiny) bosými nohami vyšľapávali mušt. Mušt kvasil v sudoch ktoré boli umiestnené na drevených trámoch. Na začiatku 20. stor. sa začali používať prvé drevené lisy. Koniec zberu hrozna sa vždy spoločne oslavoval ženy upiekli koláče a muži prispievali vínom. Ešte nie tak dávno žili pamätníci ktorý tvrdili že s vinohradu Csenke – Vyš. Valice bolo vždy vyrobene najlepšie víno celého Gemeru.
Po dvoch svetových vojnách výroba vína ale aj vinohradníctvo upadalo, až v 70 rokoch 20. stor. sa poľnohospodárske družstvo vrátilo k tradícii a vysadilo 57 ha vinohradov. Nové vinohrady boli z časti vysadené do historických vinárskych tratí ale z časti do nevhodných mrazových kotlín čo malo za následok veľké výpadky hneď po výsadbe. Vysadili sa odrody:
Burgundské biele, Rýnsky Rizling, Vlašský Rizling, Veltlínske zelené, Leányka, Zalagyöngye, Ezerjó, Svätovavrinecké, Cabernet Saugvinon a Csaszla.
Zdroj: kniha B.Kovács István – Vály-völgy (Valická dolina)